Wat doen wij?

Kraamzorg

De geboorte van een veulen is iedere keer weer een heel bijzonder en spannend moment. Meestal gaat het wel goed, maar soms kan er iets verkeerd gaan bij de bevalling, met de merrie en/of het veulen.

Wilt u graag een veulen fokken bij uw merrie? Maar heeft u geen ervaring met de geboorte van een veulen. Of heeft u geen tijd om te waken tijdens de laatste dagen van de dracht? Dan kunt u met uw merrie bij ons terecht, want wij zijn gespecialiseerd in de kraamzorg bij paarden. 

Intensieve controle voorkomt ernstige complicaties.

Een geboorte zonder controle kan in veel gevallen vlot en normaal verlopen. De geboorte bij het paard verloopt echter vaak explosief. Waneer er dan een complicatie voordoet  kunnen de gevolgen voor de merrie en het veulen verstrekkend zijn. Ernstige gevolgen kunnen worden voorkomen door intensieve bewaking voor, tijdens en na de geboorte van het veulen. De Bemi Hoeve streeft naar een continue toezicht doormiddel van camerabewaking en een zender op de vulva. Hierdoor kunnen wij snel en adequaat handelen bij eventuele complicaties.

Mocht het veulen direct na de geboorte ademhalingsproblemen hebben dan kunnen we direct ingrijpen en een kleine hoeveelheid zuurstof toedienen, zodat het veulen een betere start krijgt.

Belangrijk is dat de merrie na de geboorte rustig blijft liggen zodat de navelstreng nog even intact blijft,door het samentrekken van de baarmoeder kan nog een hoeveelheid bloed door de navelstreng naar het veulen gestuwd worden. Door het opstaan van de merrie of beweging van het veulen zal de navelstreng op de juiste plaats afbreken. Daarna controleren we of de navelstreng niet meer nabloed, en desinfecteren we met jodium.

Vervolgens is goede biest het aller belangrijkste. Met behulp van een refractometer testen wij de kwaliteit van de biest. Bij mindere kwaliteit is er biest van beste kwaliteit voor handen, en als het veulen niet snel genoeg op zoek gaat naar het uier, melken we de merrie en krijgt het veulen de biest met de fles, zodat we zeker weten dat het pasgeboren veulen er genoeg van binnen heeft gekregen. 

                                               

Moederloze veulens

Meestal gaat het goed, maar af en toe gebeurt het dat de merrie kort na de geboorte komt te overlijden. Dan zit je met een veulen dat heel veel zorg en aandacht nodig heeft. Het is heel belangrijk dat het veulen heel snel voldoende biest met goede antistoffen binnenkrijgt. Het beste is dan om een pleegmoeder te vinden die op dezelfde dag haar veulen verloren heeft. De veulencentrale is een meldpunt waar ze veulens en merries bij elkaar kunnen brengen. Dit is de beste oplossing, lukt dit niet dan zijn wij van de Bemi Hoeve bereid om uw veulen op te vangen. De eerste drie dagen moet het veulen elke 1,5 uur biest drinken, ze moeten dan minimaal 3 liter per dag binnenkrijgen. Vaak gaat het mis met pasgeboren veulens als ze in de eerste halve dag van hun leven niet voldoende biest hebben opgenomen.  Na de derde dag kunnen we opnieuw proberen of er een merrie voorhanden is om het veulen verder op te voeden. Als dat niet lukt ben je genoodzaakt om het veulen tot de 4 maanden veulenmelk te geven met de emmer, dat moet in het begin nog 14x per dag afbouwend tot in de vierde maand 4x per dag.

  

Twee moederloze veulens 

Vier moederloze veulens samen in de wei.

Rhesusveulen

Een ander woord voor rhesus is neonatale icterus (NI). is een ziekte van het pasgeboren veulen. Door antilichamen in de biest van de merrie tegen de rode bloedcellen van het veulen, wordt het veulen ziek. Het veulen drinkt de biest, maar de antilichamen breken de rode bloedcellen van het veulen af. Het veulen krijgt hierdoor steeds minder rode bloedcellen en zal steeds zwakker worden. Doordat er bij het paard veel meer variatie is in bloedgroepen dan bij de mens is neonatale icterus zeldzaam.

Er worden 2 vormen onderscheiden:

1. Hyperacute vorm, veulens gaan binnen 6-8 uur dood en ontwikkelen geen symtomen.

2. Acute vorm, er verschijnen symptomen na 48 uur tot 5 dagen. Deze vorm komt vaker voor. De eerste verschijnselen vertonen zich meestal op de 2e levensdag. Het veulen wordt suf en sloom en de toestand gaat steeds verder achteruit. Door afbraak van rode bloedcellen  kan geelverkleuring optreden, dit kan worden gezien bij de slijmvliezen. En vaak kleurt de urine rood.

Behandeling kan met een bloedtransfusie.

Heeft een merrie eenmaal een rhesusveulen gehad, dan is het verstandig om de bloedgroepen van beide ouders te controleren voor het dekken, indien dit niet is gedaan dan moet je de eerste 24 tot 36 uur geen biest geven van de eigen moeder, je geeft het veulen dan 3 dagen biest van een andere moeder eventueel in combinatie met een bloedplasmabehandeling, de merrie dient 3 dagen gemolken te worden.

 

Revalidatie

Heeft uw paard een operatie moeten ondergaan of een ernstige blessure waarvan het moet herstellen, of wilt u uw paard gewoon even een rustperiode geven?

 Wij van de Bemi Hoeve hebben alle tijd en de gewenste ruimte voor uw paard dat moet herstellen, van een blessure of operatie.

Het revalidatieprotocol van de dierenarts wordt door ons met veel zorg en aandacht uitgevoerd. De ruime stallen, van 17m², zijn uitermate geschikt voor een paard dat rust nodig heeft. Om het revalidatieproces te ondersteunen kan uw paard gebruik maken van ons thermium.

Losse thermium behandelingen zijn natuurlijk ook mogelijk ter ondersteuning van de prestaties van uw paard.

Meestal zijn het eenvoudige handelingen, zoals verbanden wisselen, afspuiten en stappen op de harde ondergrond, hiervoor kunnen we een makkelijke prijs afspreken.

Voor het stappen gebruiken we bewust geen stapmolen, maar onze brede gangpad van 56 m lang is hiervoor zeer geschikt.

Vooral omdat we dan geen nadelige gevolgen hebben van weers- en verkeersinvloeden. 

Uw paard is een kostbaar bezit en daarom is het zo belanrijk dat het revalidatieproces met de grootste zorg wordt uitgevoerd.

 

 

Dit veulen had te weinig antistoffen binnengekregen, daardoor erg verzwakt. Na behandeling met bloedplasma met heel veel antistoffen en enkele dagen antibiotica, ging het veulen na 14 dagen revalidatie volledig hersteld naar huis.

Voor vakantie, rustperiode en/of winterstalling

Niet alleen drachtige- of revaliderende paarden kunnen bij ons terecht. Ook is de Bemi Hoeve een geschikt vakantieadres voor uw paard, waar het voor een korte of langere periode van zijn of haar rust kan genieten. Ook is het mogelijk tijdens de winterperiode uw paard bij ons te plaatsen, u kunt in overleg gebruik maken van de binnenbak en de wasplaats. In principe komen de paarden ook in de winterperiode elke dag buiten, is het weer zo slecht dan krijgen ze beweging in de binnenbak.

Vervoer

Vervoer van uw paard is ook mogelijk bij "De Bemi Hoeve"

 

 

 Film gemaakt tijdens onze open dag op 10 november 2007 door videowerkgroep Hoogeloon.

 

 

 

Terug naar boven